Gondolatok a változásról 3.

2019.09.20

Miért kell egyáltalán változtatni? Egyrészt, ez nem mindig választás kérdése, hiszen amíg élünk, minden és mindenki változik körülöttünk, mi magunk is örök változásban vagyunk, ez ellen nem sokat lehet tenni. 

Másrészt nem kell mindenáron változtatni! Ha jól érzed magad a bőrödben, és a környezeted is jól érzi magát melletted, akkor nincs különösebb okod rá, hogy valamit másképp csinálj. 

Természetesen akkor sem muszáj változtatni, ha alapvetően rosszul érzed magad. Benne maradhatsz a rossz helyzetekben, akár egész életedet is leélheted feszültségben, megalkuvásban, unalomban és sorolhatnám. Nem muszáj kilépni a rossz kapcsolatokból, eljönni a kellemetlen munkahelyekről még akkor sem, ha már minden sejted görcsbe rándul az aktuális helyzettől. Sokkal komfortosabb benne maradni a régi mederben, a megszokottban, hiszen az már otthonos, ismerjük, bejárattuk, kisujjból megy. 

De ha azt veszed észre, hogy mindig feszültség van benned, vagy állandósult a szorongásod, ha gyakorta vagy apatikus, elégedetlen, türelmetlen, nincs kedved semmihez, ha furcsa testi tüneteid, krónikus betegségeid vannak, amelyekre az orvosok csak hümmögnek, akkor azért érdemes elgondolkodni, hogy biztosan így akarod-e leélni az életedet.

Megdöbbentő, hogy mire képes az emberi lélek. Dr. Máté Gábor így ír A test lázadása című könyvében: "Amikor valami gátol minket abban, hogy megtanuljunk nemet mondani, előfordulhat, hogy a testünk teszi meg ezt helyettünk."