Párkapcsolati tanácsadás

A párkapcsolati coaching többnyire három nagyobb problémakört érint. A párkapcsolatok gyógyítását, az ügyfél számára romboló párkapcsolatokból való kilépés segítését, illetve a párkapcsolati kompetenciák fejlesztését azoknál, akiknek hosszú ideje nem sikerül tartósan párt találniuk.


Miközben legtöbben a tárgyainkat - autónkat, számítógépünket, telefonunkat, háztartási eszközeinket - rendszeresen karbantartjuk, szervizeljük, a párkapcsolatunkra többnyire úgy gondolunk, mint amelynek magától is tökéletesen kellene működnie. És ha valami okból ez nem így van, azt gondoljuk, hogy a hiba a partnerben van, nem ő az igazi, nem őt szánta nekünk a sors.

Mindennapi életünkben is egyre inkább arra vagyunk kondicionálva, hogy ha valami nem működik, akkor ne a megjavításával próbálkozzunk, hanem cseréljük le egy jobbra, újabbra, drágábbra.

A párkapcsolatok terén ez a gondolkodás azonban nem túl célravezető. Az "igazi" a "nagy ő", aki hirtelen, sorsszerűen, mintegy csodaképpen berobban az életünkbe, inkább csak a filmekben és a romantikus regényekben létezik. A valóságban az igazit az elköteleződés, a ráfordított idő és energia teszi az igazivá. Attól lesz éppen ő "a nagy ő" számunkra, mert nap mint nap megtesszük felé azt a néhány gesztust, rászánjuk az időnket és energiánkat. Minden párkapcsolatnak vannak szükségletei, amelyeket ha nem kap meg, megbetegszik. Kihűl, elfásul, szomorú, közönyös, vagy akár haragos és feszült lesz. A rossz bőrben levő párkapcsolat pedig súlyos teherré válik mindkét érintett fél számára.

Szerencsére az a részünk, ami a leginkább szükségeltetik egy kapcsolatban, vagyis az érzelmi intelligenciánk, nagy mértékben fejleszthető. Az empátia, az önbecsülés, a másik fél tisztelete is, mind mind megtanulható, gyakorolható készségek.

A párkapcsolati coaching egy nagyszerű lehetőség a gyengélkedő kapcsolatok gyógyítására. Az ülések alkalmával felszínre kerülhetnek azok az egyéni sérelmek, problémák, amelyek nehezítik a pár összhangját. Bizalmas, biztonságos légkörben nyílik lehetőség a konfliktusok kezelésére, új, jobban működő kommunikációs utak megtalálására.

A beszélgetéseink során az első alkalom a probléma kibeszéléséről szól. Ilyenkor mindkét félnek lehetősége nyílik rá, hogy a lehető legrészletesebben elmondhassa, hogy mit érez a másik fél iránt, hogyan látja a kapcsolatot, mi az, ami hiányzik neki, mi az, ami zavarja, milyen elképzelései vannak, stb. Ennek a találkozónak a végére többnyire már körvonalazódik, hogy mi lesz a közös munkánk célja. Legtöbbször a kapcsolat javításáért dolgozunk, de természetesen az is előfordul, hogy végül a békés elszakadás mellett döntenek a pár tagjai. A továbbiakban aztán elkezdődik a közös munka, a beszélgetések folytatódnak, a párok otthoni feladatokat kapnak. A folyamat akkor ér véget, amikor a felek úgy érzik, hogy már önjáróak, önállóan képesek kezelni kapcsolati nehézségeiket.

***

Gyakori probléma, hogy egy rosszul működő, vagy akár romboló, bántalmazó kapcsolatból szeretne kilépni valaki, de nem érzi magában az elegendő erőt ehhez. Ilyenkor is hasznos lehet segítséget kérni. Gyakran a bajban levő ember nem veszi észre a fellelhető lehetőségeit az életében, úgy érzi nincsen módja változtatni. Ez azonban sok esetben nincsen így. A coaching segíthet növelni az önbizalmat, az önbecsülést, és megtalálni azokat az erőforrásokat is, amelyek segítségével ki tudunk lépni egy számunkra méltatlan, vagy nem kívánatos helyzetből.

***

Azoknak is hasznos módszer lehet a coaching, akik számára a pártalálás a probléma. A coaching ülések során olyan mintákra, szokásokra, hozzáállásokra láthatunk rá, amelyek megváltoztatásával sikeresebbek lehetünk a párkeresés terén is. 

***

Fontos jelek, amelyek esetén érdemes szakember segítségét kérni:

- Bensőséges beszélgetések hiánya, a kapcsolat ellaposodása

- Gyakori feszültség, veszekedés

- Nem működik a szex

- Magányosság érzése

- Elveszett a bizalom

- Féltékenység, hűtlenség

- Kommunikációs problémák

- Nem sikerül kilépni egy rossz kapcsolatból

- Hosszú ideje nem sikerül megfelelő párra találni


A helyszínről és az árakról a Kapcsolat menüpontban tájékozódhatsz: 

https://www.gyerebeszelgessunk.hu/kapcsolat/