Párkapcsolati tanácsadás

A párkapcsolati coaching többnyire három nagyobb problémakört érint. A párkapcsolatok gyógyítását, az ügyfél számára romboló párkapcsolatokból való kilépés segítését, illetve a párkapcsolati kompetenciák fejlesztését azoknál, akiknek hosszú ideje nem sikerül párt találniuk.


Miközben legtöbben a tárgyainkat - autónkat, számítógépünket, telefonunkat, háztartási eszközeinket - rendszeresen karbantartjuk, szervizeljük, a párkapcsolatunkra többnyire úgy gondolunk, mint amelynek magától is tökéletesen kellene működnie. És ha valami okból ez nem így van, azt gondoljuk, hogy a hiba a partnerben van, nem ő az igazi, nem őt szánta nekünk a sors.

Mindennapi életünkben is egyre inkább arra vagyunk kondicionálva, hogy ha valami nem működik, akkor ne a megjavításával próbálkozzunk, hanem cseréljük le egy jobbra, újabbra, drágábbra.

A párkapcsolatok terén ez a gondolkodás azonban nem túl célravezető. Az "igazi" a "nagy ő", aki hirtelen, sorsszerűen, mintegy csodaképpen berobban az életünkbe, inkább csak a filmekben és a romantikus regényekben létezik. A valóságban az igazit az elköteleződés, a ráfordított idő és energia teszi az igazivá. Attól lesz éppen ő "a nagy ő" számunkra, mert nap mint nap megtesszük felé azt a néhány gesztust, rászánjuk az időnket és energiánkat. Minden párkapcsolatnak vannak szükségletei, amelyeket ha nem kap meg, megbetegszik. Kihűl, elfásul, szomorú, közönyös, vagy akár haragos és feszült lesz. A rossz bőrben levő párkapcsolat pedig súlyos teherré válik mindkét érintett fél számára.

Egyre kevesebb embernek van lehetősége rá, hogy olyan családban nőhessen fel, ahol a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogyan lehet egy jó kapcsolatot működtetni. A családok nagy részében vagy válás, vagy az állandóan fennálló feszültségek miatt a gyermekek nem kapnak példát arra, hogyan éljenek tartósan jól működő kapcsolatban, mi mindent kell megtenniük érte. De szerencsére az a részünk, ami a leginkább szükségeltetik egy kapcsolatban, vagyis az érzelmi intelligenciánk, nagy mértékben fejleszthető. Az empátia, az önbecsülés, a másik fél tisztelete is, mind mind megtanulható, gyakorolható készségek.

A párkapcsolati coaching egy nagyszerű lehetőség a gyengélkedő kapcsolatok gyógyítására. Az ülések alkalmával felszínre kerülhetnek azok az egyéni sérelmek, problémák, amelyek nehezítik a pár összhangját. Bizalmas, biztonságos légkörben nyílik lehetőség a konfliktusok kezelésére, új, jobban működő kommunikációs utak megtalálására.

A beszélgetéseink során az első alkalom a probléma kibeszéléséről szól. Ilyenkor mindkét félnek lehetősége nyílik rá, hogy a lehető legrészletesebben elmondhassa, hogy mit érez a másik fél iránt, hogyan látja a kapcsolatot, mi az, ami hiányzik neki, mi az, ami zavarja, milyen elképzelései vannak, stb. Ennek a találkozónak a végére többnyire már körvonalazódik, hogy mi lesz a közös munkánk célja. Legtöbbször a kapcsolat javításáért dolgozunk, de természetesen az is előfordul, hogy végül a békés elszakadás mellett döntenek a pár tagjai. A továbbiakban aztán elkezdődik a közös munka, a beszélgetések folytatódnak, a párok otthoni feladatokat kapnak. A folyamat akkor ér véget, amikor a felek úgy érzik, hogy már önjáróak, önállóan képesek kezelni kapcsolati nehézségeiket.Gyakori probléma, hogy egy rosszul működő, vagy akár romboló, bántalmazó kapcsolatból szeretne kilépni valaki, de nem érzi magában az elegendő erőt ehhez. Ilyenkor is hasznos lehet segítséget kérni. Gyakran a bajban levő ember nem veszi észre a fellelhető lehetőségeit az életében, úgy érzi nincsen lehetősége a változtatásra. Ez azonban sok esetben nincsen így. A coaching segíthet növelni az önbizalmat, az önbecsülést, és segíthet megtalálni azokat az erőforrásokat is, amelyek segítségével ki tudunk lépni egy számunkra méltatlan, vagy nem kívánatos helyzetből.


Azoknak is hasznos módszer lehet a coaching, akik számára a pártalálás a probléma. A coaching ülések során olyan mintákra, szokásokra, hozzáállásokra láthatunk rá, amelyek megváltoztatásával sikeresebbek lehetünk a párkeresés terén is. 


Fontos jelek, amelyek esetén érdemes szakember segítségét kérni:

- Bensőséges beszélgetések hiánya, a kapcsolat ellaposodása

- Gyakori feszültség, veszekedés

- Nem működik a szex

- Magányosság érzése

- Elveszett a bizalom

- Féltékenység, hűtlenség

- Kommunikációs problémák

- Nem sikerül kilépni egy rossz kapcsolatból


A helyszínről és az árakról a Kapcsolat menüpontban tájékozódhatsz: 

https://www.gyerebeszelgessunk.hu/kapcsolat/